Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami - KUKBUK
placuszki_akacjowe_kukbuk

Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami

2 porcje

Zaczynamy sezon na truskawki i serwujemy je na plackach!

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy ricottę, cukier, sok z cytryny i jajka. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy kwiaty akacji i mieszamy delikatnie łyżką.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim po kilka placuszków naraz; obracamy je, gdy zbrązowieją. Po każdej partii uzupełniamy masło, aż usmażymy wszystkie placuszki. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na innej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy truskawki (większe kroimy na pół) i cukier brązowy. Smażymy przez kilka minut, aż owoce puszczą sok i będą miały konsystencję konfitury.

Placuszki serwujemy ze smażonymi truskawkami.

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: