Placki ziemniaczane - KUKBUK
kukbuk placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

2 porcje

Kolejny klasyk dzieciństwa: placki ziemniaczane ze śmietaną i miodem. Wzbogaćcie je szczyptą kardamonu. Mniam!

Ziemniaki myjemy i obieramy. ¾ ścieramy na tarce o grubych oczkach, ¼ – o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Jajko i żółtko mieszamy z mąką, opcjonalnie dodajemy kardamon. Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy z wody, po czym w misce mieszamy z jajkami i mąką. Tak przygotowane ciasto nakładamy partiami na mocno rozgrzane na patelni 2-3 łyżki oleju (w razie potrzeby uzupełniamy go przed smażeniem kolejnych placków). Formujemy jak najcieńsze placuszki i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy będą złociste, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.

 

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: