Placki ziemniaczane z jarmużem, soczewicą i jajkiem - KUKBUK
Placki ziemniaczane jajko kukbuk

Placki ziemniaczane z jarmużem, soczewicą i jajkiem

4 porcje

Placki deluxe - aromatyczne dzięki przyprawom, sycące od ciecierzycy i podane z jajkiem w koszulce sprawdzą się na kolację.

Soczewicę wsypujemy do garnuszka, zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu, odcedzamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, odstawiamy aby wypłynął sok. Dymki myjemy, odcinamy ogonki i drobno siekamy. Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy stwardniałą część łodygi, a liście drobno kroimy. Odlewamy sok spod ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, jarmuż, soczewicę i dymkę. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem oraz wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy po łyżce masy i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, obracamy i powtarzamy czas smażenia. Odkładamy na ręcznik kuchenny.

Jajka wbijamy pojedynczo do kubeczka. Gotujemy wodę z octem i zmniejszamy palnik na średni ogień. Zakręcamy łyżką wir i wlewamy po jednym jajku z niewielkiej wysokości. Gotujemy przez 3 minuty, wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i suszymy na papierowym ręczniku.

Czosnek obieramy i wygniatamy przez praskę, mieszamy z jogurtem greckim, solą i pieprzem. W rondelku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy kurkumę i pieprz cayenne.

Placki ziemniaczane układamy na talerzach, na wierzch kładziemy jogurt, dekorujemy jajkiem w koszulce i polewamy maślanym sosem. Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: