Placki kapuściano-ziemniaczane z chutneyem śliwkowym i ze śmietaną - KUKBUK
placki, kapusta, ziemniaki

Placki kapuściano-ziemniaczane z chutneyem śliwkowym i ze śmietaną

4 porcje

Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Sprobujcie zimowej wersji z kapustą!

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód z octem i redukujemy do bardzo gęstej konsystencji. Wrzucamy śliwki i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Czerwoną kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut, by zmiękła. Ziemniaki obieramy i kroimy za pomocą mandoliny na cienkie plasterki, a następnie w zapałki (julienne). Alternatywnie możemy zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną siekamy. Łączymy ziemniaki, oba rodzaje kapusty, mąkę oraz rozpuszczone masło. Formujemy placki o średnicy mniej więcej 10 centymetrów i, delikatnie przyciskając szpatułką, smażymy je na niewielkim ogniu, na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, aż zrumienią się z obu stron (około 10 minut). Na początku będą luźne, ale zbiją się w trakcie smażenia – wtedy będzie można je przewrócić bez obaw, że się rozpadną. W razie potrzeby możemy dodać na patelnię trochę masła. Zrumienione placki dopiekamy na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 5 minut. Podajemy z chutneyem i kwaśną śmietaną.

Więcej przepisów z kapustą w roli głównej znajdziecie w nowym numerze KUKBUK Goście Idą. 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: