Placki z czerwoną cebulą - KUKBUK
cebularze kukbuk

Placki z czerwoną cebulą

8 placków

Z ciastem postępuj jak przy bułeczkach z suszonymi pomidorami.

 

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni podsmażamy cebulę z łyżką oliwy oraz łyżeczką masła, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dolewamy wino i dobrze redukujemy. Doprawiamy cebulę solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Studzimy zawartość patelni.

 

Ciasto dzielimy na porcje, formujemy placki, a na środek każdego równomiernie nakładamy po dużej łyżce smażonej cebuli. Posypujemy listkami tymianku. Rozkładamy placki na papierze do pieczenia, po czym smarujemy je za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

© KUKBUK 2017