Placek ziemniaczany (sam lub pod żur) - KUKBUK
placek ziemniaczany agata wojda kukbuk

Placek ziemniaczany (sam lub pod żur)

1 placek

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną się lekko rozpadać. Dobrze je odcedzamy i lekko dusimy na ogniu, mieszając i dodając masło. Zdejmujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Okrągłą foremkę do małej tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką (jeśli chcemy mieć elegancki placek, do wyjęcia – wykładamy papierem). Ubijamy jajka na puchato. Ciepłe ziemniaki dogniatamy ubijaczką, dokładamy cebulkę, gałkę muszkatołową i boczek (cebula i boczek całkowicie wytarte z tłuszczu). Ukręcamy, dodając mąkę, chrzan i jajka. Solimy, pieprzymy i dorzucamy kminek. Pieczemy do momentu, aż placek zrumieni się, urośnie i zacznie pachnieć. Idealny do zupy i jedzenia natychmiast!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: