Placek po niderlandzku z kawą Bukeela ka Ethiopia - KUKBUK
Placek_po_niderlandzku

Placek po niderlandzku z kawą Bukeela ka Ethiopia

1-2 porcje

A gdyby tak do ulubionej kawy przygotować idealnie pasujące śniadanie? Doświadczeni eksperci Nespresso podpowiadają połączenie słodkiego placka z kawą Bukleela ka Ethiopia. Zestaw został dopasowany w myśl coffee pairingu - łączenia kawy z jedzeniem. Jest on perfekcyjnie skomponowany z wybraną mieszanką i jej nutami aromatycznymi.

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Wkładamy do piekarnika okrągłą formę do pieczenia z porcją masła, które się w niej rozpuści. W misce mieszamy mąkę, jajka, mleko, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny i sól. Przygotowaną masę wlewamy do gorącej formy z roztopionym masłem. Pieczemy przez około 12 minut. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą miskę z połamaną czekoladą i poczekaj, aż się rozpuści. Kiedy placek się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika, odlewamy nadmiar masła, polewamy go czekoladą, a następnie dekorujemy malinami i listkami mięty, na koniec posypujemy całość cukrem pudrem.

Zharmonizowana kawa:

Bukeela ka Ethiopia od Nespresso – to delikatna, kwiatowa kawa z ziaren pochodzących wyłącznie z Etiopii. Podana w wersji Lungo bez mleka idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Jej egzotyczne nuty piżma i drewna podkreślają słodki smak placka.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: