Placek kruchy z jabłkami i różą - KUKBUK
Placek kruchy kukbuk jablko

Placek kruchy z jabłkami i różą

6-8 porcji

Tradycyjny placek z jabłkami wzbogacony o konfiturę z płatków róży, która niesamowicie urozmaica jego smak. Palce lizać!

Masło siekamy z mąkami i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i śmietankę, zagniatamy i formujemy dwie kule (mniejszą i nieco większą), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.

Jeśli zamiast konfitury różanej chcemy przygotować tartą różę, garść suchych płatków odmiany pięciolistnej miksujemy z 2-4 łyżkami cukru.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, zasypujemy cukrem i mieszamy z konfiturą różaną.

Większą kulę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy o średnicy 24 centymetrów (jeśli nie dysponujemy formą z wyjmowanym dnem, wycinamy trzy długie paski papieru do pieczenia i układamy je na dnie przed wyklejeniem ciasta). Spód i ścianki ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (jeśli za szybko się rumieni, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni). Na podpieczony spód wykładamy jabłka.

Mniejszą kulę rozwałkowujemy, kroimy w paski o szerokości około 1,5 cm, przykrywamy nimi ciasto, tworząc kratkę, i smarujemy rozkłóconym białkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut (sprawdzając, czy wierzch za bardzo się nie podpieka). Podajemy ewentualnie posypane cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcia: Anna Włodarczyk http://strawberriesfrompoland.pl/

© KUKBUK 2017