Placek z ciasta francuskiego ze śliwkami - KUKBUK
tarta ze sliwkami kukbuk

Placek z ciasta francuskiego ze śliwkami

4-6 porcji

Najszybsze ciasto świata - zdążycie je zrobić i podać na stół, zanim goście powieszą płaszcze.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwijamy i zostawiamy na papierze, w który było zawinięte. Kroimy wzdłuż na dwie równe części, a następnie na równe prostokąty. Smarujemy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem. Łyżeczkę cukru zostawiamy do posypania śliwek. Układamy śliwki nacięciem do góry, posypujemy resztą cukru, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i tego, jak soczyste są śliwki. Gdyby puściły zbyt dużo soku i ciasto było niedopieczone, należy je
zostawić na dłużej w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: