Pizza z okładki - KUKBUK
Pizza z okladki kukbuk

Pizza z okładki

6 porcji

To przepis nie tylko dla łakomczuchów, na pizzę zawsze jest pora! Wybierzcie ulubione dodatki i do dzieła!

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką miodu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po mniej więcej 30 minutach dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy wodę z drożdżami i solą oraz piwo. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota planetarnego przez 30 minut.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 6 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcję w postaci kul po około 150-200g. Kule rozmieszczamy tak, by się nie stykały, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kolejne 6 godzin. Porcję ciasta wykładamy na blat oprószony mąką. Rękami formujemy cienkie placki. Następnie jako bazę do naszej pizzy nakładamy dobrej jakości sos pomidorowy.

Używamy oryginalnej włoskiej mozarelli i ulubionych dodatków. Ważne, żebyśmy nie przeciążyli pizzy zbyt wieloma dodatkami – 2-3 absolutnie wystarczą. Każdy placek przenosimy do pieca na metalowej tacce lub papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, ustawiamy grzanie z góry i z dołu.

Pizzę wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-12 minut w zależności od wielkości pizzy, składników i samego piekarnika.

Przepis: Paweł Paweł – Pietruch

 

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: