Pizza bianca - KUKBUK
pizza bianca kukbuk

Pizza bianca

4 porcje

Pizza niekoniecznie musi być posmarowana sosem pomidorowym. Spróbujcie toskańskich smaków na chrupiącym cieście.

Z 50 ml wody, cukru i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy go w ciepłe miejsce, a po 20 minutach łączymy z wymieszanymi w misce mąką i solą. Dolewamy pozostałą wodę, chwilę zagniatamy i dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Przekładamy je do miski, smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Na dwie godziny przed zrobieniem pizzy wyjmujemy ciasto, żeby się ogrzało. Zagniatamy je jeszcze raz. Formujemy dwa blaty do pizzy. Nakładamy ser, szynkę, oczyszczone kurki i pokrojone w plasterki prawdziwki. Pizzę pieczemy w jak najmocniej rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut. Przed podaniem dodajemy lardo, rukolę i pieprz.

 

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: