Pita z wołowiną, humusem i warzywami - KUKBUK
pita wolowina humus kukbuk

Pita z wołowiną, humusem i warzywami

4-6 porcji

Ciecierzycę odsączamy, ale zachowujemy płyn z puszki. Mielimy ją za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, uprażony na suchej patelni i utarty w moździerzu kmin rzymski oraz oliwę. Doprawiamy solą i rozcieńczamy płynem z puszki tak, by powstała gęsta pasta. Wieńczymy szczyptą pieprzu cayenne.
Wołowinę opłukujemy, osuszamy i tniemy na półcentymetrowe plastry. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem i kroimy dalej na paski o szerokości ½ cm. Oprószamy je pieprzem cayenne. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni podsmażamy wołowinę na oleju. Po zdjęciu z ognia delikatnie ją solimy. Pitę podgrzewamy przez 15 sekund w piekarniku. Przekrawamy ją na pół tak, by powstały dwie „saszetki” w kształcie półksiężyca. Delikatnie rozchylamy brzegi pity, smarujemy wnętrze humusem, dorzucamy kilka kawałków wołowiny, skrapiamy cytryną i dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posiekane pomidory oraz garść sałaty. Jemy jak kanapkę. W sytuacji wyjazdowej, piknikowej lub działkowej wołowinę i pitę możemy przyrządzić na grillu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: