Pissaladerie ze słodką cebulką i anchois - KUKBUK
pissaladerie

Pissaladerie ze słodką cebulką i anchois

Chleb powszedni niejedno ma imię – ten pochodzi z Prowansji i jest pokryty grubą warstwą słodkiej cebulki i anchois.

Miód rozpuszczamy w wodzie, na powierzchni rozsypujemy drożdże. Odstawiamy na bok, by ruszyły. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Robimy zagłębienie i wlewamy do niego oliwę, delikatnie mieszamy. Powoli wlewamy wodę z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy sól. Kiedy ciasto zrobi się zwarte i szkliste, odstawiamy je do wyrośnięcia.

Cebulę tniemy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy oliwę. Smażymy pokrojoną cebulę tak długo, aż zacznie się karmelizować. Doprawiamy solą i tymiankiem.

Ciasto rozkładamy na blasze, nie przejmując się za bardzo jego kształtem – powinniśmy uzyskać płaski placek. Wykładamy na niego cienką warstwą cebulę. Na niej rozkładamy oliwki i fileciki anchois. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: