Pierożki ze szparagami - KUKBUK
pierozki_ze_szparagami kukbuk

Pierożki ze szparagami

6-8 sztuk

Nadziane szparagami, twarogiem i miętą, najlepiej smakują z szałwiowym masłem i parmezanem.

W blenderze miksujemy biały ser, rukolę, podsmażone i pokrojone w kawałki łodygi szparagów, miętę, sok z cytryny i szczyptę soli. Robimy ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, stopniowo zagniatając, dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Rozwałkowujemy na cieniutki placek i wycinamy kółka.

Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugą porcją ciasta. Dokładnie sklejamy, wypychając całe powietrze ze środka. Gotujemy w osolonej wodzie, dopóki pierożki nie wypłyną na powierzchnię.

Główki szparagów podsmażamy na maśle z szałwią przez ok. 2-3 minuty. Pierożki podajemy z podsmażonymi szparagami, posypane świeżo tartym parmezanem. Pyszności!

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

© KUKBUK 2017