Pierożki z rybnym farszem - KUKBUK
pierozki ryba kukbuk

Pierożki z rybnym farszem

35 małych pierożków

No bo ile można jeść ruskie?

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy mąki, jeśli jest zbyt twarde, wlewamy odrobinę wody. Ciasto odkładamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy cieniutko na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadraty.

Na patelni podgrzewamy masło z koperkiem tak, aby tłuszcz wchłonął aromat zioła. Odcedzamy i odstawiamy masło do podania.

Ryby drobno siekamy i łączymy z posiekanym koperkiem, startym czosnkiem i imbirem, sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Na środek wyciętego z ciasta kwadratu wykładamy sporą kulkę farszu, boki kwadratu składamy po przekątnej, smarujemy wodą i sklejamy, starając się wypchnąć całe powietrze z pierożka. W osolonym wrzątku gotujemy pierożki 2-3 minuty. Podajemy z podgrzanym masłem koperkowym i kwiatami kopru. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: