Pierożki empanadas z wędzoną papryką - KUKBUK
empanadas

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

6 porcji

Na ciepło prosto z pieca i na zimno w podróży - te pierożki zachwycają w każdej wersji.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy przez 3 minuty. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.

Soczewicę wsypujemy do małego rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon, oliwę i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Odcedzamy i zostawiamy, by przestygła.

Cebule kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy paprykę wędzoną i ostrą oraz cukier i smażymy przez 5-8 minut na małym ogniu. Przestudzoną soczewicę przekładamy do dużej miski, dokładamy podsmażoną cebulkę oraz pozostałe składniki farszu, doprawiamy. Blendujemy na gęstą masę. W razie potrzeby jeszcze chwilę studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, dużą szklanką lub kubkiem wykrawamy kółka, na każdym układamy łyżkę nadzienia. Sklejamy jak pierogi, dociskając brzegi widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem lub mlekiem roślinnym. Pieczemy 15-18 minut. Potem studzimy i pakujemy w papierowe torebki na drogę.

 

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek / Jadlonomia.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: