Pierogi ze śliwkami - KUKBUK
sliwki kukbuk

Pierogi ze śliwkami

ok. 40 sztuk

Lepienie pierogów relaksuje, a ich jedzenie koi duszę. Idealne danie na jesień!

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Do gorącej wody wlewamy łyżkę oliwy. Partiami dolewamy wodę z oliwą do ciasta, zagarniając przy tym mąkę widelcem tak, aby składniki się połączyły. Do przestygniętego ciasta wbijamy jajko, całość szybko zagniatamy w elastyczną kulę, podsypujemy mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy ciasto na 30 minut.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.

 

Jak lepić?

Ucinamy kawałek ciasta z kuli (resztę ciasta dalej przechowujemy w wilgotnej ściereczce, aby nie obsychało) rolujemy i odcinamy niewielkie kawałki. Posypujemy je mąką i rozwałkowujemy na owalne placuszki. Do środka wkładamy połówkę śliwki i zasypujemy płaską łyżeczką drobnego cukru. Zlepiamy brzegi ciasta. Bardzo istotne jest mocne zlepianie brzegów tak, aby pierogi nie porozklejały się w trakcie gotowania. Można je dla pewności pozlepiać widelcem. Ulepione pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy ściereczką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez minutę.

Są pyszne na ciepło ze śmietanką lub klarowanym masłem. Genialne na zimno zupełnie bez dodatków zaraz po popołudniowej drzemce.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: