Pierogi z pasztetem warzywnym Sokołów - KUKBUK
sokolow pierogi

Pierogi z pasztetem warzywnym Sokołów

20 porcji

Wegetariański pasztet nadaje się nie tylko na kanapki!

Do naczynia wsypujemy mąkę pszenną, sól i dodajemy łyżkę oleju. Następnie dolewamy gorącą wodę, tak by mąka lekko się zaparzyła. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Ciasto po wyrobieniu zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godzinę, by odpoczęło.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Następnie wycinamy kółka, nakładamy farsz z pasztetu warzywnego. Sklejamy ciasto i gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i powoli podgrzewamy, by wszystkie składniki zmiękły. Na koniec dodajemy siekaną zieleninę – szczypiorek lub natkę pietruszki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: