Pierogi z karpiem - KUKBUK
pierogi z karpiem kukbuk

Pierogi z karpiem

6-8 porcji

Choć to nie klasyczne pierogi, tradycja kuchni polskiej została zachowana - farsz z karpia posmakuje nawet konserwatystom!

Przesiewamy mąkę do misy i dodajemy do niej sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej masło i odstawiamy na bok, czekając aż się rozpuści. Stopniowo wlewamy mieszankę wody i masła do mąki, mieszając delikatnie łyżką. Po dodaniu całej wody przekładamy ciasto na blat i zagniatamy przez kilka minut, aż będzie sprężyste i miękkie.
Zawijamy ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawiamy na bok na pół godziny.

Robimy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok, żeby ostygły. Pory i szalotki kroimy w piórka, solimy delikatnie i podsmażamy razem z czosnkiem na 2 łyżkach klarowanego masła. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do garnka ziemniakami. Karpia myjemy. Oczyszczamy skórę z łusek. Wyjmujemy większe ości (mniejsze i tak zostaną zmielone w maszynce). Dzielimy na porcje, solimy i smażymy na oliwie i reszcie masła. Dodajemy do garnka z warzywami i mieszamy. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, dodając płyn, który puszczą smażone karpie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto dzielimy na porcje i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy równe koła (szklanką lub foremką), układamy farsz na środku ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia, czas gotowania zależy od grubości ciasta.

© KUKBUK 2017