Pierogi z kapustą - KUKBUK
pierogi z kapusta kukbuk

Pierogi z kapustą

4-6 porcji

Wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grzybów, podawane ze skwarkami.

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę i obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy są. Kied się zeszkli, wrzucamy kapustę i grzyby, podlewamy całość kilkoma łyżkami grzybowego wywaru i dusimy do miękkości. Studzimy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy, aż będzie gładkie. Odrywamy kawałki i podsypując mąką, rozwałkowujemy na silikonowej macie na okrągłe, cienkie placki. Wykrawamy szklanką placuszki, na każdy nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i robimy falbankę. Przygotowane pierogi układamy na posypanej mąką tacy. W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę, wrzucamy pierogi (niezbyt wiele na raz) i gotujemy na niewielkim ogniu około 4 minut. Kiedy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową.

Pierogi z kapustą serwujemy ze skwarkami.

Przepis: Rodzin Święcickich

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: