Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami - KUKBUK
pierogi wojda kukbuk

Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami

Tradycyjne pierogi podkręćcie dodatkiem powideł śliwkowych i prażoną cebulką - zyskają nowe życie.

Grzyby zalewamy szklanką wody na 2 godziny. Potem z dodatkiem liścia laurowego gotujemy przez 10 minut. Grzyby odcedzamy, płyn zachowujemy do podlewania kapusty. Na wysokiej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy mocno odcedzoną kapustę i przesmażamy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Podlewamy częścią wody po gotowaniu grzybów, dodajemy grzyby i dusimy z dodatkiem kminku, powideł, cynamonu do miękkości. Lekko studzimy. Doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. Trafia na patelnię. Dodajemy cebulę, pozostały olej i farsz. Mocno go rumienimy, mieszamy drewnianą łyżką i trzymamy na patelni dopóki nie będzie idealnie suchy. Najlepszy farsz do pierogów jest następnego dnia. Po nabraniu smaku.

Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby zaparzyć mąkę naprawdę ciepłą wodą łączoną z masłem. Ciasto odpoczywa w ciepłym miejscu przykryte serwetką. Napełnione idealną ilością farszu gotuje się partiami i wyławia po wypłynięciu. Serwuje tuż po posypane taką samą ilością prażonej cebulki jaka znalazła się w środku i koniecznie z zakręconym nad nimi pieprzem z młynka.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: