Pierogi z jagodami w kokosowej panierce - KUKBUK
www_jagody_5_KUKBUK

Pierogi z jagodami w kokosowej panierce

30 sztuk

Dodatek kokosa i łyżeczka śmietany zmienią całkiem zwyczajne pierogi w królewski deser

Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę, mieszamy z solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z masłem topionym i wyrabiamy ciasto ręką tylko do połączenia składników. Elastyczną kulę przekładamy do misy i przykrywamy wilgotną ściereczką.

Jagody mieszamy z cukrem i mąką.

Stolnicę oprószamy mąką i cienko wałkujemy ciasto na pierogi. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka o średnicy 8 centymetrów. Na środku każdego z nich układamy po łyżce jagodowego farszu i zlepiamy boki. Gotowe pierogi odkładamy na tacę posypaną mąką. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie około 4 minut, studzimy.

Ostudzone pierogi obtaczamy w mące, w jajkach rozbełtanych ze śmietaną i w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, smażymy na nim pierogi po 3 minuty z każdej strony, a następnie odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: