Pierogi z falbanką - KUKBUK
pierogi kukbuk

Pierogi z falbanką

4 porcje

No dobra, bez falbanki też wyjdą pyszne, bo w środku mają kapustę, rodzynki i suszone śliwki!

Farsz:
Rozgrzewamy olej w garnuszku i rumienimy na małym ogniu drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pozostałe składniki oraz pół szklanki wody. Całość dusimy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, aby nie przypalić kapusty kiszonej. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Kiedy kapusta zmięknie, dolewamy dodatkowe 1-2 łyżki octu balsamicznego. Potrawę dusimy kolejne 20 minut.

Ciasto:

Mieszamy ciasto z wodą i wyrabiamy tak długo, aż masa stanie się elastyczna. Rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, które nadziewamy farszem i zalepiamy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: