Pierogi z twarogiem, czarnuszką i pokrzywami - KUKBUK
pierogi twarog kukbuk

Pierogi z twarogiem, czarnuszką i pokrzywami

4 porcje

Nastawiamy wodę z solą i cukrem. Z pokrzyw obrywamy listki i parzymy je przez minutę w ugotowanej wodzie. Studzimy na sicie i obsuszamy. Przepuszczamy na przemian z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim przez drobne sito w maszynce do mielenia mięsa. Wyrabiamy farsz z dodatkiem jajka (ewentualnie, jeśli okaże się zbyt suchy – w zależności od sera – kilku łyżek śmietany), czarnuszki i przypraw.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy żółtko, wlewamy roztopione masło i wsypujemy sól. Zaczynamy nożem zarabiać ciasto, dodajemy po trochu wody. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką na 45 minut, aby odpoczęło. Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy cienko połowę ciasta. Wycinamy szklanką kółka, na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy boki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką masła lub oleju. Wyjmujemy od razu po wypłynięciu na wierzch.

Świeżo ugotowane podajemy polane zimnym masłem rozpuszczonym na patelni na kremowo z odrobiną płynu z gotowania pierogów. Nie zapomnijcie o skórce cytrynowej i cienkiej warstwie startego sera, na przykład oscypka, na wierzchu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: