Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem - KUKBUK
pierogi_z_rabarbarem kukbuk

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem

2-4 porcje

Wspaniałe letnie pierogi z rabarbarem polane truskawkowym musem. Przepis przygotowała Justyna Pląskowska - szefowa wrocławskiej AKW.

Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry.

Wrzucić rabarbar na rozgrzany rondelek wraz z kawałkiem masła, zasypać cukrem trzcinowym i przesmażać na miękko. Gdy rabarbar będzie gotowy odstawić do ostudzenia.

Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlać ciepłej wody i energicznie zagnieść ciasto na pierogi.

Truskawki wrzucić do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus.

Listki mięty posiekać drobno i wymieszać z kwaśną śmietaną. Na blacie wysypać troszkę mąki i zacząć cienko wałkować ciasto. Wycinać krążki ulubionej wielkości, napełniać farszem z rabarbaru i lepić klasyczne pierogi. Następnie gotować w osolonej wodzie.

 

Pierogi wykładać na truskawkowym musie i polać je miętową śmietaną.

 

Więcej przepisów

na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

 

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w szósty zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

 

Przepis: Justyna Pląskowska

Zdjęcia: Akademia Kulinarna Whirlpool

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: