Pierogi z pasztetem z emulsją ziołową i czipsem z boczku - KUKBUK
pierogi pasztet kukbuk

Pierogi z pasztetem z emulsją ziołową i czipsem z boczku

4 porcje

Pierogi z mięsem w nowym wydaniu.

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.

Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła dodajemy młode liście szpinaku, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po około minucie ogrzewania szpinak będzie gotowy – wystarczy odcisnąć nadmiar wody .

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe.

 

Autor i zdjęcia: Akademia Smaków Sokołów

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: