Pierogi z grochem i karmelizowaną kapustą - KUKBUK
pierogi groch kapusta kukbuk

Pierogi z grochem i karmelizowaną kapustą

4 porcje

Karmelizowana kapusta kiszona

Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy i bardzo drobno siekamy. Równie drobno kroimy cebulę cukrową. Do garnka z grubym dnem wrzucamy kapustę i cebulę, dodajemy cukier i olej rzepakowy. Powoli, przez dobrą godzinę, na minimalnym ogniu i regularnie mieszając, karmelizujemy – w trakcie dodajemy miód i zmielone ziele angielskie. Za sukces możemy uznać moment, gdy zawartość garnka wygląda jak kupka wysypanych bursztynów.

Farsz

Wypłukany groch gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Staramy się nie przeoczyć momentu, gdy groch będzie tuż przed rozgotowaniem. Lekko ciepły, ale dobrze osuszony przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnymi oczkami. Zaraz też mielimy obrany ziemniak i śliwki. Wyrabiamy farsz z dodatkiem łyżki miękkiego masła, jajka, uprażonej cebuli i – ewentualnie – szczypty roztartego w palcach cząbru.  

Ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy żółtko, wlewamy roztopione masło i wsypujemy sól. Zaczynamy nożem zarabiać ciasto, dodając po trochę wody. Mocnymi rękami, długo i z siłą wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na 45 minut, aby odpoczęło. Stolnicę lekko oprószamy mąką, połowę ciasta cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy łyżeczką farsz na środek każdego z nich i sklejamy boki. Potem tylko wrząca posolona woda z łyżką masła lub łyżką oleju – i gotujemy partię pierogów, aż wypłyną. Wyławiamy na talerz i dodajemy po łyżce kapuścianej konfitury na ciepło.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: