Pierogi z białą kapustą i grzybami - KUKBUK
pierogi kapusta kukbuk

Pierogi z białą kapustą i grzybami

4 porcje

Pierogi z kapustą mają niejedno oblicze.

Grzyby siekamy i namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę podgotowujemy przez mniej więcej 15 minut i szatkujemy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na roztopionym w garnku maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy odsączone grzyby i kapustę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, w środku rozgarniamy, by powstało wgłębienie jak krater. Wlewamy do niego wodę, żółtko i olej, wsypujemy sól. Ugniatamy wszystko, aż powstanie elastyczne, niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody). Wałkujemy cienko i szklanką wycinamy kółka. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

Przepis: Rodzin Święcickich / Michał

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017