Piernikowe ludziki z kremem Nutella - KUKBUK
piernikowe ludziki nutella kukbuk

Piernikowe ludziki z kremem Nutella

6 porcji

Myślicie, że klasyczne pierniczki nie mogą już być lepsze? Spróbujcie przełożyć je kremem czekoladowym.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. W misce mieszamy masło z cukrem i miodem, a następnie dodajemy żółtko. W drugiej misce mieszamy mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną. Dodajemy mąkę z przyprawami i sodą do pierwszej miski i ugniatamy przez 1 minutę. Owijamy ciasto folią plastikową i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Wałkujemy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia, aż będzie miało 4 mm grubości. Za pomocą wykrawarek w kształcie ludzików (lub w dowolnym innym kształcie – choćby za pomocą szklanki) wycinamy z ciasta pierniczki. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 8-9 minut na środkowym poziomie, aż delikatnie się zrumienią. Pozostawiamy ciastka na blasze przez 15 minut, aż wystygną. Smarujemy połowę pierniczków kremem Nutella (po 6 g na ciastko) i przykrywamy je pozostałymi ludzikami z piernika.

By przygotować lukier, mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny, dodając go stopniowo po pół łyżeczki. Lukier będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję gładkiej pasty. Dekorujemy pierniczki lukrem za pomocą rękawa cukierniczego.

 

Więcej pomysłów na kuszące desery z Nutellą znajdziecie tutaj.

Autor i zdjęcia: Nutella

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: