Piernikowe gofry - KUKBUK
piernikowe gofry

Piernikowe gofry

4 porcje

Kiedy na pierniczki jeszcze nie pora, a już marzą się świąteczne smaki, wystarczy dodać korzennych przypraw do zwykłych gofrów.

W rondlu o grubym dnie zagotowujemy mleko ze śmietanką, odstawiamy na bok. Dokładamy do rondla masło i mieszamy od czasu do czau, tak, żeby całe się rozpuściło. W misie miksera umieszczamy: mąkę, 50 g cukru pudru, drożdże, przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy dokładnie, po czym stopniowo dodajemy żółtka i przestudzoną mieszankę mleczno – maślaną. Mieszamy przez chwilę, aż ciasto osiągnie gładką konsystencję. Przykrywamy misę czystą ścierką i odstawiamy na bok na godzinę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 20 g cukru pudru. Pianę stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.

Nagrzewamy gofrownicę i wylewamy ciasto na rozgrzaną płytę. Pieczemy 3-4 minuty. Studzimy na kratce. Przed podaniem możemy podgrzać gofry w gofrownicy, żeby były chrupkie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: