Piernik, który musi odpocząć - KUKBUK
piernik

Piernik, który musi odpocząć

4 porcje

Ten piernik potrzebuje trochę czasu, żeby dojrzeć. Ale kiedy w końcu wyjdzie z pieca - zrobi na gościach piorunujące wrażenie.

Masło, cukier i miód rozpuszczamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, następnie jajka, a na końcu mąkę połączoną z przyprawą do piernika, ze skórką pomarańczową, z orzechami włoskimi i solą. Dokładnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na trzy – cztery tygodnie.

Po tym czasie ciasto doprowadzamy do temperatury pokojowej i wykładamy nim formę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę – stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

Zdjęcie: Rafał Meszka

Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Przepis: Dominika Krzemińska/Przegryź

Więcej przepisów na odpoczywające dania znajdziecie w najnowszym wydaniu specjalnym KUKBUK Zima! Do kupienia w naszym sklepie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: