Piernik korzenny - KUKBUK
Piernik korzenny kukbuk

Piernik korzenny

6-8 porcji

Dobry do kawy i do śledzia - piernik pełen korzennych przypraw, miodu i orzechów.

W rondlu powoli podgrzewamy miód. Gdy będzie już bardzo gorący, wyłączamy gaz, dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno cztery żółtka, ciągle ucierając masę. Następnie dodajemy letni miód, posiekane orzechy, skórkę cytrynową, mleko i sodę. Dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dwie łyżki piany rozprowadzamy w cieście piernikowym, po czym dodajemy pozostałą część i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Na dwóch-trzech prostokątnych blaszkach rozsmarowujemy ciasto (jest gęste), odstawiamy na godzinę. Każdą blachę ciasta pieczemy w 150 stopniach przez około 40-45 minut.

Na schłodzonym spodzie rozsmarowujemy powidła. Przykrywamy drugim plackiem (a jeśli pieczemy piernik na trzy blachy, dwa razy przekładamy warstwy powidłami). Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim ciężki przedmiot. Tak obciążone, powinno poleżeć około dwóch dni – dzięki temu zrobi się miękkie i delikatne.

 

Gotowe można polać polewą czekoladową.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: