Pierniczki - KUKBUK
pierniki kukbuk

Pierniczki

3-4 blachy

Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem pierniczków, unoszącym się w całym domu. Nie czekajcie, przywołajcie ducha świąt!

Melasę, masło i cukier podgrzewamy w małym garnuszku. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy goździki, imbir, cynamon oraz przyprawę do pierników, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko i wystudzoną melasę. Wyrabiamy całość mikserem na gładkie ciasto, formujemy dwie kule, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką silikonowej macie (im cieniej, tym lepiej) i ewentualnie smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Za pomocą foremek wykrawamy ulubione kształty.

Pierniczki układamy luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 8 minut, aż się zrumienią (im cieńsze, tym szybciej będą gotowe), odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec smarujemy pierniczki lukrem z cukru wymieszanego z białkiem i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

Przepis: Rodzin Święcickich

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: