Pielmieni - KUKBUK
pielmieni kukbuk

Pielmieni

ok. 20 sztuk

Słynne rosyjskie, soczyste pierożki, które tradycyjnie podaje się z... octem. My dorzucamy jeszcze śmietanę.

Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy szklanką okręgi. Przygotowujemy farsz. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na grubej tarce cebulą, pieprzem i solą. Dodajemy wodę, by uzyskać miękki i wilgotny farsz. Nabieramy go małą herbacianą łyżeczką i umieszczamy na okręgach. Zlepiamy brzegi jak przy polskich pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt kapelusza zbliżony do naszych uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, kawałkiem cebuli i zielem angielskim. Pielmieni rzucamy na wrzątek i cały czas mieszamy, by pierożki nie opadły i nie przywarły do dna. Kiedy same wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze do 7 minut i wyławiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, octem i gorczycą. Jemy, zanurzając kawałek pielmieni w occie, śmietanie i gorczycy. Ci bardziej oporni na ostre smaki mogą zastąpić ocet rozpuszczonym masłem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: