Pieczony warzywny Tian z talerzem wakacyjnych dodatków - KUKBUK
tian 1

Pieczony warzywny Tian z talerzem wakacyjnych dodatków

4 porcje

Aromatyczne danie na na pożegnanie lata

Kabaczka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki po długości i pozbawiamy pestek. Kroimy w grube kawałki (ok. 5 cm długości). Bakłażany kroimy w ćwiartki – paski po długości. Podobnie paprykę. Ziemniaki i marchewkę w jak najcieńsze krążki. Wszystko razem wrzucamy do dużej michy, zalewamy oliwą, obsypujemy gałązkami ziół i całymi, obranymi ząbkami czosnku.

Jeśli mamy możliwość – wykorzystujemy do pieczenia garnek żeliwny i ognisko. Jeśli nie – wystarczy piekarnik.

Pieczenie w garnku żeliwnym.

Na dnie garnka układamy laurowe liście i przekładamy do niego warzyw. Przykrywamy przykrywką (lub przykręcamy ją). Ustawiamy garnek w niewielkiej ilości żaru, unikamy bezpośredniego ognia i pieczemy około 1h.

W domowym piekarniku tian będzie bezpieczny i spędzi tam około 1h30 w temperaturze 190C.

Tian podajemy w towarzystwie „talerza marzeń” z sezonowymi dodatkami.  Na nim pomidory, cebula, kawałki arbuza, grzanka, tarta feta i łyżka jogurtu. I kieliszek wina obowiązkowo. Zaczynamy żegnać się z wakacjami.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: