Pieczony schab - KUKBUK
PIECZONY SCHAB kukbuk

Pieczony schab

dla 8 osób

Pierwszoplanowy aktor na mięsnej scenie świątecznej. Kanapka ze schabem i sałatką jarzynową? Klasyk nie do zastąpienia.

Mięso myjemy, usuwamy z niego zbędny nadmiar tłuszczu. Z jednej strony zostawiamy skórę wraz ze słoniną i nacinamy ją w kostkę, żeby tłuszcz lepiej się wytapiał. Dzięki temu schab nie będzie zbyt suchy po upieczeniu. Mięso myjemy i wycieramy do sucha, mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Pomiędzy słoninę a mięso wsuwamy gałązki rozmarynu. Układamy na blasze lub w brytfance do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach, aż skórka się przyrumieni, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 3 godziny. Od czasu do czasu podlewamy mięso wodą lub bulionem warzywnym, żeby nie wysychało. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba, podnosimy temperaturę do 180-200 stopni, aby ostatecznie przyrumienić skórkę – uważajmy jednak, by jej nie spalić.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: