Pieczony rostbef wołowy z sosem tatarskim - KUKBUK
pieczony rostbef_sos tatarski

Pieczony rostbef wołowy z sosem tatarskim

Doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zaczynamy od przygotowania rostbefu do pieczenia. Mięso wyjmujemy z opakowania, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie ostrym nożem wycinamy błony oraz powięzi na mięsie. Kolejny raz osuszamy, następnie przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub masło klarowane i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor.

Czosnek i tymianek siekamy bardzo drobno. Dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy dokładnie, a następnie nacieramy obsmażony rostbef i wkładamy do piekarnika.

Możemy wykorzystać dwie metody pieczenia, w niskiej lub w wysokiej temperaturze:

– wysoka 160°C – ok. 45 minut

– niska 70°C – ok. 2 godzin

Temperatura wewnątrz pieczeni nie powinna przekroczyć 56°C. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć, co pozwoli uzyskać dużo większą soczystość. Kroimy upieczony rostbef w cienkie plastry, przekładamy sosem tatarskim.

Przygotowujemy sos tatarski. Obraną cebulę, ogórki konserwowe (odciśnięte z nadmiaru wody), kapary kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa jeszcze raz dokładnie wyciskamy, by pozbyć się nadmiaru płynu – to pozwoli uzyskać gęsty sos tatarski. Do wyciśniętych warzyw dodajemy majonez i drobno siekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy – sos jest gotowy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: