Pieczony kurczak z jesiennymi owocami - KUKBUK
kurczak pieczony owoce kukbuk

Pieczony kurczak z jesiennymi owocami

6-8 porcji

Kurczak zapiekany ze śliwkami, jabłkami i gruszkami to idealny pomysł na jesienny, weekendowy obiad.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Obrywamy listki rozmarynu, siekamy i rozcieramy w moździerzu z masłem, doprawiamy hojnie łyżeczką soli i pieprzem. Kurczaka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Upewnijmy się, że oprócz mięsa zmieszczą się tam jeszcze owoce, które dodamy pod koniec pieczenia. Luzujemy skórę. W tym celu wsuwamy dłoń pomiędzy skórę a mięso, aby utworzyć kieszonkę. Wkładamy w nią część ziołowego masła i rozsmarowujemy na całej powierzchni kurczaka pod skórą. Podobnie postępujemy z nogami – też lekko luzujemy skórę i smarujemy masłem – musi nam jeszcze wystarczyć do posmarowania z zewnątrz. Dodatkowo doprawiamy skórę solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika. Po godzinie dolewamy wino. Równocześnie gruszkę i jabłka kroimy na ćwiartki, śliwki i cebule (obrane jedynie z najbardziej zewnętrznych skorupek) przekrawamy na pół, a główkę czosnku rozdzielamy na 4 części. Wszystkie owoce i warzywa dorzucamy do kurczaka pół godziny po tym, jak dolaliśmy wino. Dodatkowo polewamy pieczyste miodem: jeśli jest gęsty – rozsmarowujemy miód łyżką po całej powierzchni – i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, wbijamy szpikulec lub nóż pomiędzy nogę a korpus. Jeśli wyciekające soki będą klarowne, mięso jest gotowe. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Możemy przykryć je folią aluminiową, by nie stracić ciepła.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: