Pieczony kurczak Davida L. - KUKBUK
Pieczony kurczak kukbuk krakowski makaroniarz

Pieczony kurczak Davida L.

4 porcje

Ze wszystkich składników przyrządzamy marynatę. Ostrym nożem lub nożycami do drobiu wycinamy kurczakowi kręgosłup. Łamiąc mu kość na piersi i mocno naciskając, rozkładamy go płasko na stole. Nacieramy marynatą, także pod skórą, i zamykamy go w worku na 24 godziny. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej kurczaka piersiami w dół. Przykrywamy go folią aluminiową i smażymy na średnim ogniu na złoto; najlepiej postawić na nim garnek z wodą, by idealnie przylegał do patelni. Po 10 minutach odwracamy go i znów smażymy pod folią, tym razem tylko 5 minut, pilnując, by się nie przypalił. Po obsmażeniu przekładamy kurczaka na blachę i pieczemy około 35 minut w 200 stopniach.

 

Jeśli Matteo zdradzi mi przepis na ravioli, to za tydzień będą włoskie pierożki. A jeśli nie, to będąc w Berlinie, odwiedźcie koniecznie Pastificio Tosatti przy Schliemannstrasse 14.

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: