Pieczony korzeń selera w sianie - KUKBUK
kukbuk pieczony korzen selera w sianie

Pieczony korzeń selera w sianie

1 porcja

Mąkę mieszamy z solą i białkiem jajek. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Średni rondel wypełniamy siankiem i ustawiamy na małym ogniu. Sianko powoli będzie się dymić, po czym (po około 15 minutach) spalać na czarny chrust. Na placku układamy spalone sianko, następnie surowego obranego selera i zawijamy ciasto u jego podstawy. Wierzch lakierujemy żółtkiem, a całość umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy około trzech godzin. Podajemy w rozłupanej skorupce, pamiętając, że jemy jedynie zawartość, a skorupkę w najlepszym razie schować możemy na pamiątkę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: