Pieczony burak z bundzem - KUKBUK
burak z bundzem kukbuk

Pieczony burak z bundzem

2 porcje

Upieczony na słodko burak świetnie dogaduje się tu ze słonym bundzem. Kuchnia polska w odświeżonym i lekkim wydaniu.

Buraki czyścimy pod zimną wodą i każdego układamy na oddzielnym kawałku foli aluminiowej. Posypujemy solą pieprzem, tymiankiem, skrapiamy oliwą i szczelnie zawijamy. Zapakowane buraki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (wyjmujemy je w momencie, kiedy będą lekko miękkie i chrupkie jednocześnie). Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy buraki z folii tak, aby nie wyciekła oliwa, kroimy na ćwiartki i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Na talerzach układamy po 5 kawałków buraka i delikatnie rozgnieciony w rękach bundz. Całość polewamy dressingiem, który powstał podczas pieczenia buraków.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: