Pieczony boczek na musie z jabłek - KUKBUK
pieczony_boczek jablko kukbuk

Pieczony boczek na musie z jabłek

2 porcje

Coś dla prawdziwych mięsożerców - soczysty i mięciutki boczek podany z puree ziemniaczanym i musem z jabłek.

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i dodajemy tarty chrzan.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą.

Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku.

 

Autor i zdjęcia: Akademia Smaków Sokołów

Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: