Pieczone zawijańce na patyku - KUKBUK
zawijance ognisko kukbuk

Pieczone zawijańce na patyku

6 porcji

Drożdże namaczamy w letniej wodzie i dobrze je rozpuszczamy. Dodajemy miód i odstawiamy na 30 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy wodę i rozpuszczone w niej drożdże, dodajemy oliwę. Całość dobrze mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Wyjmujemy na blat i ugniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy je w misce przykryte folią, którą delikatnie zwilżamy od spodu oliwą (aby ciasto nie wyschło). Po godzinie delikatnie dzielimy ciasto na kawałki i wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości 2-3 cm i nawijamy na patyk. Opiekamy nad ogniskiem, aż będą pulchne i chrupiące.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: