Pieczone młode ziemniaki z sosem ziołowym - KUKBUK
mlode_ziemniaki_hasselback

Pieczone młode ziemniaki z sosem ziołowym

4 porcje

Jeśli jeszcze nie znacie ziemniaków Hasselback, pora to nadrobić. Są chrupiące i nie potrzebują wiele - wystarczy prosty sos.

Ziemniaki myjemy i delikatnie nacinamy (staramy się zrobić jak najwięcej nacięć, ale też nie przeciąć ziemniaka na pół). Skrapiamy olejem i solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż zmiękną, a ich wierzch delikatnie się przyrumieni.

Zioła wkładamy do miseczki. Dodajemy chili i czosnek, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.

 

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki

Zdjęcie: dinnershow studio

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: