Pieczone kurczaki z farszem z wątróbki, tartej marchewki, selera i natki pietruszki - KUKBUK
kurczak watrobka kukbuk

Pieczone kurczaki z farszem z wątróbki, tartej marchewki, selera i natki pietruszki

8 porcji

Kurczaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy je solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę, selera, gałkę muszkatołową, brandy, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pięć minut, aby bułka zaabsorbowała płyn. Kolejno dodajemy jajko i roztopione masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa zrobi się zbyt luźna, dosypujemy trochę bułki. Jej konsystencja powinna być dosyć lekka, ale nie może wypływać z kurczaka.

Tak przygotowaną masą nadziewamy kurczaki i związujemy skórę, aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia nieco spęcznieje, zostawmy więc dla niego trochę więcej miejsca. Nafaszerowane kurczaki odstawiamy na 2 godziny, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przez pierwsze pół godziny pieczemy je w temperaturze 200 stopni, potem zaś zmniejszamy ją do 170 i pieczemy jeszcze około półtorej godziny. Po podzieleniu kurczaków nie wyrzucamy kości i korpusów z resztkami mięsa. Ugotujemy na nich zupę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: