Pieczone gruszki z orzechami i komosą - KUKBUK
pieczone-gruszki-kukbuk

Pieczone gruszki z orzechami i komosą

3 porcje

Zdrowsza, sezonowa wersja deseru, choć nie tylko. Pieczone gruszki będą równie dobre na śniadanie!

Gruszki myjemy, obsuszamy, a następnie przekrawamy na pół i za pomocą małego nożyka lub łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. W miseczce mieszamy komosę ryżową, drobno posiekane orzechy brazylijskie i drobno pokrojoną żurawinę z mleczkiem kokosowym. Tak powstałą masę łyżeczką przekładamy na połówki gruszek. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut lub do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane miodem.

 

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: