Pieczona pierś kaczki z tagliatelle marchewkowym - KUKBUK
kaczka_tagliatelle kukbuk

Pieczona pierś kaczki z tagliatelle marchewkowym

4 porcje

Pierś kaczki z tagliatelle marchewkowym, miodem, kuminem i sezamem.

Piersi kaczki układamy mięsem do dołu na desce do krojenia i nacinamy skórę w paski pod lekkim kątem. Przekładamy na drugą stronę i nacieramy mięso solą morską, rozgniecionymi ziarnami pieprzu syczuańskiego oraz pieprzu czarnego i zawijamy w folię spożywczą. Przekładamy do lodówki, aby mięso się schłodziło.

Z pomocą krajalnicy do warzyw (takiej jak szatkownica japońska) kroimy marchewkę w długie cienkie wstążki, przypominające makaron tagliatelle. Marchewkę gotujemy na parze w piekarniku przez 2 minuty. Odstawiamy, aby wystygła do temperatury pokojowej.

Miód podgrzewamy w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się pienić. Wlewamy ocet i gotujemy przez 4 minuty, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Kaczkę układamy skórą do dołu na blasze do pieczenia i pieczemy przez 18 minut. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby odpoczęło.

Przed podaniem podgrzewamy tagliatelle marchewkowe na patelni, przyprawiamy olejem sezamowym, przekładamy na talerze i posypujemy równomiernie nasionami kuminu i sezamu. Piersi kaczki kroimy w grube plastry i układamy na talerzach obok marchewki. Polewamy tagliatelle i piersi sosem miodowym, ozdabiamy też kapkami talerz dokoła mięsa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: