Pieczeń rzymska - KUKBUK
Pieczen rzymska kukbuk

Pieczeń rzymska

1 pieczeń

Czy pieczeń rzymską wymyślili Rzymianie? Wątpliwe, ale i tak warto ją przygotować, a następnie zjeść w kanapce.

Z kromek razowca odcinamy skórkę, a miąższ zalewamy mlekiem, chwilę namaczamy i dobrze odciskamy. W misce umieszczamy mięso, odciśnięty chleb, posiekany czosnek i szalotkę oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do farszu wbijamy jedno jajko i jedno żółtko i wyrabiamy mięso przez kilka minut, aby stało się jednolitą masą. W wyniku wyrabiania mięso powinno puścić białe włókna, które pozwolą mu zachować kształt w trakcie pieczenia. Jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dodać łyżkę lub dwie bułki tartej. W keksówce równomiernie rozkładamy połowę przygotowanego mięsa. W środku robimy trzy wgłębienia, w które wkładamy ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy je resztą mięsa. Dokładnie je dociskamy i wyrównujemy na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez około godziny.
Zanim pieczeń pokroimy, dajmy jej dobrze ostygnąć i włóżmy ją do lodówki przynajmniej na godzinę.

© KUKBUK 2017