Pie z duszoną wołowiną i ciemnym piwem - KUKBUK
pie wolowina piwo kukbuk

Pie z duszoną wołowiną i ciemnym piwem

8 porcji

Zanim wypijecie swoje piwo, zastanówcie się czy nie lepiej wykorzystać je do tego przepisu.

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy razem z łodygami selera po skosie, w kawałki o grubości około centymetra. Na patelni o grubym dnie podgrzewamy oliwę i przesmażamy wołowinę, obracając kawałki, aż mięso stężeje na całej powierzchni. Przekładamy je łyżką cedzakową na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, marchew, selera, całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Jeśli zauważymy, że cebula zaczyna się przypalać, dodajemy odrobinę wody. Gdy warzywa delikatnie się zrumienią, posypujemy je mąką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, po czym wrzucamy z powrotem kawałki mięsa. Dolewamy piwo i podgrzewamy, mieszając, aż płyn nieco zgęstnieje. Liście laurowe, rozmaryn, tymianek i pietruszkę związujemy nitką, tworząc tzw. bouquet garni, po czym wrzucamy do mięsa i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1,5-2 godziny (jeśli nasza patelnia nie jest żaroodporna, przekładamy wszystko do odpowiedniego naczynia, najlepiej z pokrywką). Po upływie tego czasu wyjmujemy patelnię z piekarnika i sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe – powinno rozpadać się na włókna, a sos zrobić się gęsty. Jeśli płyn jest zbyt rzadki, redukujemy go na średnim ogniu. Z gotowego dania usuwamy bukiet garni. Odstawiamy, aż mięso i sos trochę przestygną.

Przygotowujemy ciasto francuskie i przestawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na taką wielkość, aby przykryło naczynie, w którym będziemy piec potrawę. Niech nie będzie zbyt szerokie – ciasto nie powinno być cieńsze niż pół centymetra. Roztrzepujemy jajko i używamy go do posmarowania brzegów naczynia, w którym znajduje się farsz (i w którym dalej będziemy wykańczać danie). Przykrywamy nadzienie płatem ciasta, przyciskając brzegi do posmarowanego jajkiem naczynia (trochę ciasta może zwisać po bokach). Nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach i smarujemy ją resztą jajka. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, aż ciasto się upiecze i zarumieni. Przed podaniem odstawiamy danie na 10 minut, aby trochę odpoczęło.

Przepis i zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: