Pici all'aglione - KUKBUK
Pici all'aglione makaron kukbuk

Pici all’aglione

4 porcje

Z mąki i wody z odrobiną soli zagniatamy ciasto przez minimum dziesięć minut. Gotowe i zwarte okrywamy szczelnie folią i odkładamy na kwadrans.

Pomidory obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na oliwie lekko podsmażamy czosnek. Dokładamy pomidory i passatę, dusimy na małym ogniu, by pomidory odparowały, a sos nieco zgęstniał. Peperoncino siekamy drobno i dorzucamy na patelnię (w wypadku suszonego i rozdrobnionego wystarczy ćwierć łyżeczki).

Makaron wałkujemy niezbyt cienko (maszynkę miałem ustawioną w pozycji 5 na 6 możliwych ustawień). Tniemy w paski (ręcznie lub maszynką) i w zależności od grubości – składamy każdy pasem na pół (lub nie – jeśli jest gruby). Rolujemy w dłoniach tak, by otrzymać nierówne, długie kluski o grubości słomki. Odkładamy je na lnianą ściereczkę do przeschnięcia.

Solimy sos, dolewamy na patelnie nieco oliwy. Powinien być gęsty i kleić się nieco do dna.

Makaron gotujemy około 2 minut (warto sprawdzić wcześniej). Mieszamy na patelni z sosem. Jeżeli miałbym dobrać do tego wino, poleciłbym jakieś młode sangiovese, które bardzo lubi towarzystwo pomidorów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: